Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cikkek, sajtó

 

NAPLÓ c. megyei lap, 2010.12.27.

Advent a vati fiúkkal

Verses-zenés program a falu katolikus templomában

Külsővat (ni) - Több civil szerveződés is ápolja a kultúrát a településen, ezért aztán számos jelentős megmozdulás történik a faluban, különösen így ünnepek táján.

    Advent negyedik vasárnapján - az elmúlt évihez hasonlóan - a Vati Fiúk Country Club és a csapat tagjainak gyermekei (akik részben a Külsővati Linedance Group tagjai is) igényesen összeállított, az alkalomhoz illően áhítattal teli, megható perceket szereztek a katolikus templom padjaiban helyet foglaló híveknek, vendégeknek. Bali Tibor plébános köszöntő szavatit követően a projektoros vetítéssel és zenei aláfestéssel színezett verses-zenés program megjelenítette az eljövetel négy angyalának történetét, az adventi koszorú hagyományát, majd az adventi himnuszok elhangzása után a szereplők felidézték a régi ünnepvárás hangulatát. "...Most visszaröpülök gondolatban gyermeki önmagamba újra. Látom, amint a kályha mellett nagyanyám fagyos lábujjamat gyúrja. Hársfateát tölt poharamba. - Idd meg! Nem fogsz fázni majd! - Átmelegedett testem valóban, s én azt hittem: a tea tette azt... Ma már tudom: Tőle volt meleg. Ölelés, szeretet, gondoskodás..."    A szép gondolatok az Adventi vers-ből valók, ami könnyeket csalt a jelenlevők szemébe.                                                 

    A versek, klipek közé szerkesztett, Szalai József gitárkíséretével előadott dalok - amelyek előadásában a fiatalok, gyerekek is jelentős szerepet kaptak - az Eljövendőt dícsérték.

    Megható pillanatok voltak, amikor Horváth Csaba  előadásában a Holdfény-szonáta hangjaival kísérten felhangzott Kárász Izabella Megérkezett című verse. A befejező, projektorral kivetített történet a négy adventi gyertyáról azt az üzenetet hordozta: a remény lángjának soha nem szabad kialudnia.

    A környéken egyre népszerűbb külsővati countrys fiúk ezúttal bizonyították: nemcsak a könnyű műfajban vannak otthon...

adventi-fellepes.jpg

A külsővati countryclub és a csapat tagjainak gyermekei igényesen összeállított műsort adtak elő

 

NAPLÓ c. megyei lap, 2010.09.09.

Countryest szülinappal

Nagyalásony (ni) - Fergeteges bulival, sok kedves vendéggel ünnepelték születésnapjukat a Vati Fiúk Country Club és a Külsővati Linedance Group tagjai a község iskolájának aulájában.

Mintha egy másik világba, de legalábbis egy másik országba csöppentem volna szombaton este, amikor a bejárat felé igyekeztem. Bár kiírást sehol sem láttam, könnyen rájöhettem, hogy az esten a westerncsizma és a cowboykalap a kötelező viselet.

- Baráti társaság vagyunk, ami összeköt bennünket, az a countryzene szeretete. Bár civilben egy intézményt vezetek, zenészmúltam van, és a közös éneklés levezetésként tökéletes. Külsővaton klubot működtetünk - fogad házigazdám, Szalai József, aki civilben a külsővati szociális otthon igazgatója.

-  A dolog három évvel ezelőtt indult, amikor megalakítottuk a Vati Fiúk Country Club nevű énekegyüttest. Felléptünk falunapokon, összejöttünk hasonló klubokkal, vittük magunkkal a feleségeket, barátnőket is. A lányok később tánccsoportot alakítottak, ők is kiépítették a kapcsolataikat. A mai buli az eddigi tevékenységünk végterméke, itt együtt vagyunk budapesti, veszprémi, paksi, győri barátainkkal. Hívtunk egy nagyon jó zenekart, ami vonzza a country kedvelőit. Ez tulajdonképpen egy életérzés. Azon túl, hogy a zene összeköt bennünket, a civil életben is barátok vagyunk, úgy érezzük, összetartozunk, családi, baráti kötelékek kötnek össze bennünket, és rengeteg fellépés ( túl vagyunk a hetvennegyediken) - mosolyog Szalai József.

-  A lányok is felvették a ritmust, ők kétéves csoportként az ötvenediknél tartanak. A DVD-t már készítjük, azt gondolom, a következő lépés akár egy CD is lehet. A mai születésnapon ünnepelünk, még nem döntöttük el, hogy ezt fellépéssel tesszük-e. De lesz torta, pezsgő és tánc minden mennyiségben.

Aztán elkezdődik a buli, a BlueBirds játszik, és egy pillanat alatt benépesül a táncparkett. A country hajnalig szól, fáradhatatlanul.

 csoportkep.jpg

 A lányok megelégelték a fiúk próbáit, ők is csapatot alakítottak

 

NAGYALÁSONY ONLINE, 2010.09.15.

Kettős szülinapi buli

Katt a linkre:

www.nagyalasony-online.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=70:ketts-szuelinapi-buli&catid=8:kultura&ltermid=3

 

NAPLÓ c. megyei lap, 2010.08.02.

Western-country Nagyalásonyban

Nagyalásony (ni) - Szeptember 4-én, szombaton 8 órai kezdettel nagyszabású country-linedance bált rendeznek a község általános iskolájának aulájában. Itt tartja ugyanis harmadik születésnapját a Vati Fiúk Country Club nevű - a környéken egyre népszerűbb - énekegyüttes, valamint a velük együttműködő Külsővati Linedance Group nevű, hölgyekből álló táncos formáció. A rendezvényen részt vesznek az ország country zenét és táncot kedvelő csoportjai, többek között Balatonfüredről, Budapestről, Paksról, Győrből, Szegedről és Magyarhertelendről. A hajnalig tartó bálon a zenét a country-s körökben rendkívül jó hírű budapesti Bluebirds Country és Retro Zenekar szolgáltatja. A rendezvény nyitott, a szervezők szeretettel várják a szórakozni vágyókat.

NAPLO c.megyei lap 2009.09.10.

Fergeteges közös örömzenélés

Külsővat, Tokorcs (ns) - Majdnem kicsinek bizonyult a tokorcsi repülőtér étterme: zsúfolásig megtöltötték a barátok, ismerősök a Vati Fiúk által szervezett monstre rendezvényen.

Több mint százötven jó barát, ismerős szórakozott kitünő hangulatban a Vati Fiúk Country Club kétéves születésnapi buliján. Szalai József, az együttes vezetője összegezte az eseményekben, fellépésekben gazdag időszakot, méltatta a támogatókat és azokat a csapatokat, amelyek a két műfaj (country és linedance) népszerűsítői az országban. Velük a vatiak baráti, családias kapcsolatokat ápolnak. A köszöntőt követően a zenekar pillanatok alatt parázs hangulatot teremtett, majd az általuk előadott blokk után igazi meglepetés következett: közös örömzenélés a kiskunhalasi Posztobányi Lászlóvat,akinek "Route 50" című countrylemezét egy ír énekes, Johnny Allen énekelte fel, így került angol nyelvű kiadásra. A Demis Roussos alkatú zenész-újságíró a Vati Fiúk rendelkezésére bocsátotta lemezének zenei alapjait, erről adtak elő pergő dalokat a szerzővel. A közös vacsorát követően a táncosok szereztek feledhetetlen pillanatokat a jelenlevőknek: fellépett az egyéves születésnapját ünneplő Külsővati Linedance Group, valamint a balatonfüredi Thunderfoot Dancers és a budapesti Six Rebels formáció. Az éjféli köszöntésen önfeledten énekelte mindenki a "Boldog születésnapot" c.dalt.

zsufolasig-megtelt-a-szulinapi-helyszin.jpg

Zsúfolásig megtelt a szülinapi helyszín 

egyutt-a-sztarvendeg-posztobanyi-lacival.jpg

Együtt a sztárvendég Posztobányi Lacival

szulinapi-torta.jpg

Szülinapi torta (a lányoké)

a-vati-lanyik-lobognak-a-kendok.jpg

A vati lányok - lobognak a kendők

a-mindig-lelkes-furediek.jpg

A mindig lelkes fürediek

greco-es-a-six-rebels.jpg

Greco és a Six  Rebels

borzasztoan-erdekfeszito-a-buli...jpg

Borzasztóan érdekfeszítő a buli...

 Posztobányi László cikke a HUNGAROMAGAZIN-ban 2009.07.22.

http://www.hungaromagazin.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1266

  

NAPLÓ c. megyei lap, 2008.01.29.

Egy vidéki igazgató:szintén zenész

Szalai József a nemrég alakult külsővati countryzenekarral egyből meghódította a közönséget

Külsővat (ns) - A megye egyik legnagyobb szociális intézetének igazgatói irodájában csak ámul és bámul az ember, hiszen az 56 éves  Szalai Józsefről olyasmik  derülnek ki, amire nem is gondolnánk: countryzenekarban játszik és szenvedélyes fotós.

    Kiváló szakember hírében áll, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. Főiskolán, egyetemen tanít, komoly ember. Ennek ellenére a településen megrendezett almafesztiválon a nyolc másik külsővati férfival alakított countryzenekarral hódította meg a közönséget. Hogy is van ez ?

   - Az általános iskolában kezdődött az egész. Pápára jártam az ének-zenei általános iskolába. Kiváló tanárok és kiváló osztálytársak vettek körül. Hegedülni tanultam, majd jött a hatvanas évek beatkorszaka, s mi már akkor egy osztályzenekart is alakítottunk, pedig akkor még csak nyolcadik osztályba jártam. Később, a hetvenes évek elején Celldömölkön egy "Hell's" nevű zenekarban játszottam. Abban az időben, amikor Pápán az Utódok zenekar vált híressé. Rivalizáltunk egymással. A környék fiatalsága a két együttes zenéjére táncolt. Aztán az élet később más területre sodort. A zene ugyan mindig velem maradt, de egy kicsit háttérbe szorult.

  Miért éppen most került ismét előtérbe? Mit szeretnének elérni azegyüttessel?

  - Igazából éneklő együttesként próbáljuk meghatározni magunkat. Nevünkkel mindenképp demonstrálni szeretnénk, hogy vatiak, azaz Külsővatiak vagyunk. Másrészt, hogy elköteleztük magunkat a vidéki zene, a country iránt. A Vati Fiúk C.C. éneklő együttesnek van egy szép emblémája, ahol a név mellett egy westernkalap és egy kékszínű virág látható. Természetesen mindkettő szimbólum, de ez utóbbi, a kékszínű virág azt is jelenti számunkra, amit Tolcsvay  az egykor népszerű dalában megüzent: " nekünk egy dolog a fontos, a barátok szava!" A dal ma talán aktuálisabb, mint bármikor, hiszen soha nem érünk rá semmire. Megyünk, rohanunk és "kiüresedünk", miközben oly sokan vagyunk, akik összekapaszkodhatnánk, kinyújthatnánk egymás felé a kezünket. Csak észre kellene vennünk egymást !

  Nemes gondolat.Akár követei is lehetnének az egymásra találás örömének.Gondolom, sokfelé hívják önöket muzsikálni.

  - Bármilyen rendezvényen szívesen fellépünk, a zenei stílusirányzat jellegéből fakadóan természetesen a könnyű szórakoztatás a célunk, miközben mi is nagyon jól érezzük magunkat. Meghívásokat kaptunk falunapokra, de felléptünk már nyugdíjasok összejövetelén, az emlegetett almafesztiválon, sőt, karácsonyi ünnepségen is. A közeljövőben pedig egy iskolai jótékonysági rendezvényre várnak bennünket. Az utóbbi időben felfedeztük a falusi kocsmák nyújtotta - semmihez nem hasonlítható - hétvégi "sörpartihangulatot", melyhez kiválóan illik a countrys mulatozás. Decemberben egy merseváti kocsmában, a Bohémtanyán volt az első ilyen jellegű fellépés, hamarosan Marcalgergelyiben fogunk egy kicsit "kocsmázni".

  Na de a "szenvedélyeknek" ezzel még nincs vége. Ön komolyan fotózik is. Az irodája falán látható képeket bárki megirigyelhetné.

  Egyszerű fotós vagyok, aki szereti megörökíteni a körülötte levő világot a saját gyönyörűségére. Egyébként már gyermekkoromban is ott lógott a Pajtás gép a nyakamban. Azóta persze már komolyabb géppel "lövöldözök" a való világra. Szeretem a természetet, a pillat élménye mindig lenyűgöz.

  A pecázásé is?

  Mondhatnám azt is, hogy a közelgő nyugdíjra tréningezem. Mert egyszer azzal is szembesülni kell, s én nem akarok unatkozni...

szalai-jozsef-es-a-vfcc..jpg

Szalai József és a Vati Fiúk C.C. A vidéki zene elkötelezettjei

 fotos-az-elmaradhatatlan-canonnal....jpg

Az igazgató másik hobbyja a fényképezés